Na even een ander verhaal tussendoor ga ik nu weer verder waar ik gebleven was, namelijk bij de defecte treinen😉.

Ook deze keer zal het gaan over een defecte DDZ en hoe saai het ook is, deze keer was het wederom op het traject Enschede naar Hoofddorp opstel.

Zoals jullie vast al begrijpen had ik weer een dienst met Amersfoort Schothorst en Enschede als inhoud. Beide ritten waren deze dienst gepland met een DDZ waarbij ik tussendoor nog moest combineren. Deze dienst was een avonddienst in juni 2022 en het was die dag behoorlijk warm (geweest) voor de tijd van het jaar.

Deze dienst begon ik met de slag Amersfoort Schothorst naar Hoofddorp opstel met 4 bakken DDZ. Deze rit had gelukkig geen bijzonderheden en bij terugkomst op Hoofddorp opstel kon ik de trein zonder problemen combineren met nog 4 andere bakken DDZ.

Na het combineren de remproef genomen met de rangeermachinist waarna de trein weer klaar stond voor de rit naar Enschede.

De bewuste 2 stellen die hier nog goed waren maar later in de dienst defect zouden raken.

De rit naar Enschede verliep tot Deventer zonder problemen of bijzonderheden. Tijdens de stop op Deventer hoorde ik dat er een wisselstoring was tussen Almelo en Hengelo. Op dat moment was nog niet duidelijk hoe lang het ging duren en of wij verder zouden gaan dan Almelo.

Wij konden nog wel vertrekken vanaf Deventer en zouden het te horen krijgen waar onze rit ging eindigen. Al vrij snel kwam daar het telefoontje via de GSM-R van de treindienstleider. ” Meester, u gaat door een wisselstoring tussen Almelo en Hengelo niet verder dan Almelo. U zal straks van uw eigen organisatie horen onder welk treinnummer u terug gaat”. Nadat het gesprek met de treindienstleider was afgerond ook de HC op hoogte gebracht. De HC kon daardoor gelijk een omroep doen naar de reizigers met de mededeling dat wij niet verder zouden gaan dan Almelo.

Eenmaal aangekomen in Almelo hadden de HC en ik nog heel weinig informatie over de wisselstoring. Daardoor konden we de reizigers niet of nauwelijks helpen met de vragen die ze hadden. Terwijl ik naar de andere kant van de trein liep om terug te gaan richting Deventer wel zoveel mogelijk reizigers proberen te helpen waar dat mogelijk was. De HC deed dat uiteraard ook met de informatie die we wel hadden.

de trein weer omgebouwd op Almelo om terug te gaan richting Deventer en verder.

Nadat ik aan de andere kant van de trein was deze weer klaar gemaakt om terug te gaan richting Deventer. Alleen was er wel een probleem…

Het sein stond veilig om te vertrekken, maar ik had nog geen nieuw treinnummer gekregen. Na eerst de HC op de hoogte gebracht te hebben de treindienstleider ingelicht over ons probleem en dat ik eerst naar de bijsturing moest gaan bellen voor een treinnummer. Omdat het niet bekend was hoe lang het ging duren heeft de treindienstleider het sein weer op rood gezet. De treindienstleider kon mij wel alvast het treinnummer geven, maar zolang ik hem nog niet in mijn kaartje had kon ik nog niet gaan rijden. Er zijn namelijk wat voorwaarden waar aan voldaan moet worden voor je een trein mag gaan rijden. Één van die voorwaarden is dat de dienstregeling bekend is en die had ik dus nog niet.

Na het gesprek met de treindienstleider gelijk contact opgenomen met de bijsturing. De bijsturing was door de drukte vergeten het treinnummer in mijn kaartje te zetten en zou dat gelijk gaan doen. Nadat de HC en ik het nieuwe dienstkaartje hadden de treindienstleider weer opgebeld. Die heeft daarna het sein weer groen gezet zodat we met een vertraging van 7 minuten konden gaan vertrekken.

Al snel naar vertrek had ik al wel in de gaten dat er iets was met de trein. Ik kon alleen mijn vinger er niet opleggen wat het was. De trein reed wel maar was nog trager dan normaal. Verder waren er geen storingen zichtbaar en deden alle meters het. Omdat we wel reden eerst maar eens geprobeerd om wat vertraging weg te gaan rijden.

Dit ging eigenlijk nog best wel aardig goed tot het moment dat we na Apeldoorn de Veluwe op moesten gaan rijden…

Op het moment dat we ongeveer halverwege Apeldoorn en de halte van Assel waren (dit is het punt waar het spoor van oplopen over gaat naar aflopen) wilde de trein geen tractie meer geven. Dit zou betekenen dat we station Amersfoort niet meer zouden kunnen halen.

In eerste instantie geprobeerd om contact te krijgen met het MBN (technische helpdesk) maar die namen helaas na lang wachten niet op. Omdat we ondertussen weer van de Veluwe aan het afrollen waren werd onze snelheid weer iets meer ipv minder zoals het eerste stuk. Uiteindelijk er voor gekozen het MBN even op te hangen en de treindienstleider te gaan inlichten. De trein kon nog steeds geen tractie geven en de snelheid zou dus weer gaan afnemen richting Amersfoort.

De treindienstleider nam gelukkig wel snel de GSM-R op en kom hem ons probleem uitleggen. In overleg toen besloten dat we met de trein ergens op een zijspoor gezet zouden gaan worden. Helaas waren we ondertussen al te ver gevorderd om nog bij Stroe aan de kant te kunnen… Op goed geluk besloten om door te rollen tot Barneveld (Aansluiting) waar de eerst volgende mogelijkheid zou zijn om aan de kant te kunnen gaan.

Na wat afspraken gemaakt te hebben met de treindienstleider over hoe verder het gesprek weer beëindigd. Daarna gelijk weer gaan bellen met het MBN in de hoop dat ik ze nu wel te pakken kon krijgen. Deze keer duurde het ook weer lang maar ik kreeg ze aan de lijn uiteindelijk. Omdat ik ondertussen ook het zijspoor bij Barneveld bereikt had kon ik rustig uitleggen wat de problemen waren.

Tussen alle gesprekken door van de treindienstleider en het MBN uiteraard ook contact gehad met de HC. Die heeft bij elke verandering steeds de reizigers op de hoogte gebracht. Doordat het benauwd weer was met hoge temperatuur van bijna 30 graden werden op de achtergrond al veel dingen voor de reizigers geregeld. Zo waren ze al bezig met evacuatie bussen te regelen en de incidentenbestrijding was onderweg met flesjes water voor de reizigers. Ook zouden hun zo snel een evacuatie kunnen doen als dat nodig mocht zijn.

Terwijl iedereen op de achtergrond en de HC druk bezig waren met de reizigers kon ik met het MBN op zoek naar een oplossing voor de trein. Het eerste vermoeden na mijn uitleg van de problemen was dat het achterste stel de hele rit al geen tractie had gegeven. Het voorste stel had dus al het werk gedaan en was daardoor oververhit geraakt. Het punt waarop dat gebeurde was dan wel weer logisch. Dat was op het zwaarste gedeelte de Veluwe op. Om meer schade te voorkomen heeft het voorste stel zich toen ook uitgeschakeld. Daardoor konden we alleen nog maar rollen en geen snelheid meer houden of maken.

Dat we stil stonden op het zijspoor was dan wel weer positief, zo kon de trein hopelijk wat afkoelen. Al ging dat ook niet echt makkelijk door de warme buitenlucht. Om te proberen de trein weer geheel werkend te krijgen en wat extra te laten afkoelen moest ik hem even helemaal uitschakelen. Dat betekende dus ook dat de ventilatie en airco het even niet meer deden. Gelukkig duurde het uitschakelen van de trein niet zo lang en kon de airco en ventilatie snel weer aan om de temperatuur in de trein zo aangenaam mogelijk te houden.

Na het uitschakelen en weer inschakelen van de trein leek het er op dat in elk geval het voorste stel weer zonder storingen was en kon gaan rijden. Of ook het achterste stel weer zou werken kon ik helaas niet controleren tijdens stilstand.

Om erachter te komen of ook het achter stel zou werken moest ik weer gaan rijden. Ik heb toen met het MBN afgesproken dat ik een rijweg aan zou gaan vragen bij de treindienstleider om het te gaan proberen. Het MBN zou mij dan na 10 minuten terugbellen om te horen of alles weer werkte. Zo hoefde ik niet weer in de lange wachtrij te staan bij hun.

Toen ik de treindienstleider aan de telefoon had kreeg ik te horen dat hij een plekje voor ons ging zoeken om te kunnen vertrekken. Nadat er nog een paar treinen voorbij gegaan waren mocht ik het gaan proberen met de trein. Het eerste stukje met 40 km/uur leek het goed te gaan…

Helaas kwam daar weer verandering in toen de snelheid omhoog ging. Het achterste stel was weer uitgevallen en het voorste stel deed weer alles alleen…

Gelukkig belde het MBN alweer vrij snel en met hun afgesproken om maar door te rijden zolang het ging. Om de kans te vergroten dat we Amersfoort gingen halen mocht ik niet meer harder dan 100 km/uur rijden. Het MBN ging er ook voor zorgen dat de stellen niet meer zouden gaan rijden die dag.

Na het gesprek met het MBN nog de treindienstleider op de hoogte gebracht van de stand van zaken. Zo wist ook hij dat we niet harder gingen dan 100 km/uur en niet verder dan Amersfoort.

Na het ‘goede’ nieuws dat we weer reden werden ook de incidentenbestrijding en de bussen voor evacuatie afgesteld. De incidentenbestrijding zou nog wel even stand-by blijven voor het geval dat we weer zouden strandden.

Uiteindelijk hebben we Amersfoort zonder extra problemen gehaald. Op Amersfoort konden de reizigers gelijk overstappen op de volgende intercity naar Schiphol die naast ons stond.

De defecte trein kon ik overdragen aan een rangeer machinist die hem aan de kant ging zetten voor herstel.

Ondertussen werd ik ook weer bijgestuurd en mocht ik gaan rijden naar Amersfoort Schothorst met de intercity. Als laatste nog met de intercity terug naar Hoofddorp opstel waar mijn dienst er op zou zitten. Ondanks alle problemen was ik alsnog een half uur eerder klaar dan de officiële einde diensttijd😉

3 reacties

  1. Ondanks alle problemen die je onderweg hebt gehad heb je steeds goed gehandeld zowel voor de reizigers als het materieel waar je op zat zo moeten er meer zijn die het oplossen toppie gedaan

    1. Zo zou het wel moeten zijn inderdaad. Ik hoop eerlijk gezegd dat de meeste van mijn collega’s ook op deze manier hadden gehandeld zoals ik gedaan heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn naam en E-Mail bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.