De volgende blog gaat wel over een situatie met een VIRM en ondanks dat we stil kwamen te staan was de trein niet defect🙂

In januari 2022 had ik weer een avonddienst die tot aan de laatste rit zonder problemen verliep. De laatste rit van de dienst was de intercity vanaf Utrecht centraal naar Hoofddorp opstel rijden. Meestal een rit waar niet of nauwelijks wat gebeurt…

Bij vertrek was er nog niks wat verraadde dat de rit anders zou gaan dan normaal. De passagiers waren ingestapt op Utrecht nadat de trein leeg van het opstelterrein gekomen was. Daarna volgens de dienstregeling op tijd vertrokken en de portofoontest met de HC gedaan.

Dit is ongeveer de plek waar de trein tot stilstand kwam. Foto is uiteraard niet gemaakt tijdens het incident.

Tot ongeveer halverwege Breukelen en Abcoude was er nog geen vuiltje aan de lucht. Maar toen ineens een indringend alarm in de cabine en de trein begon te remmen…

Het was geen alarmoproep vanuit de GSM-R maar een alarm van de trein zelf. Gelukkig snel een melding dat er ergens een noodrem getrokken was. Alleen hoe moest ik dat ding ook alweer overnemen? Elk materieel heeft zijn eigen handeling daarvoor maar ik wist het van de VIRM zou gauw even niet te bedenken.

Een noodrem zoals je ze kunt tegenkomen in de VIRM. Deze dus echt alleen gebruiken in geval van nood en dus niet voor een zelf bedachte overstap in the middle of nowhere😉.

Tegen de tijd dat er wat begon te dagen over hoe het moest stonden we al helemaal stil… Midden tussen de weilanden en voor niks en niemand te bereiken als er echt wat aan de hand zou zijn. Geen plek waar ik de trein stil had willen zetten en wat was te voorkomen door de noodrem over te nemen. Dan kunnen we namelijk met een lage snelheid door rijden naar een plaats waar wel hulpdiensten bij de trein kunnen komen. Ook eventueel evacuatie zou dan makkelijk zijn mocht dat nodig wezen.

Nu stonden we stil in the middle of nowhere en heb ik eerst maar de HC via de portofoon opgeroepen. Uitgelegd dat er een noodrem getrokken was en of hij op onderzoek uit zou kunnen gaan. Hij zat achter in de trein en zou naar voren komen lopen om te kijken wat er aan de hand was in de trein.

Terwijl de HC naar voren kwam lopen de treindienstleider ingelicht dat we stil stonden door een noodremtrekking. Afgesproken dat we eerst zouden onderzoeken wat de reden was en dat ik dat zou terugkoppelen aan de treindienstleider.

Nadat het gesprek beëindigd was kwam de HC al in de cabine. Hij had geen bijzonderheden gezien in de trein dus een echt noodgeval was het niet waarschijnlijk. Helaas had hij nog niet kunnen vinden waar de noodrem getrokken was dus daar moesten we nog naar opzoek.

Gelukkig geeft de VIRM in een scherm in de cabine netjes aan in welke bak de noodrem getrokken is. Na even een omroep naar de reizigers waarom we stil stonden zijn de HC en ik naar de desbetreffende bak gelopen.

Afgesproken dat hij de onderste helft van de trein zou controleren en de linkerkant van de balkons en ik de bovenste helft van de trein en de rechterkant van de balkons.

Uiteindelijk bleek dus op 1 van de balkons aan de rechterkant de noodrem getrokken te zijn. Op dat balkon stond toen nog 1 reiziger die nogal zenuwachtig was. Hij was wat aan het dralen en onverstaanbaar tegen zichzelf aan het praten zo leek het.

Na aanspreken van de HC kwam er mede door dronkenschap met veel moeite uit dat hij de noodrem getrokken had. Hij praatte erg binnensmonds en sprak erg slecht Nederlands wat communicatie lastig maakte. Na veel moeite en handen en voeten werk om het zo maar te zeggen kwam ook de reden eruit van de noodrem trekken.

Deze meneer kwam erachter dat hij in de verkeerde trein zat. Hij had met de sprinter mee gewild om een slaapplaats op een tussenstation te zoeken. In de hoop nog over te kunnen stappen op de sprinter had hij aan de noodrem getrokken. Hij wilde nog steeds graag overstappen en probeerde daarvoor de deur open maken. Die zaten nog vergrendeld dus die poging mislukte.

Na overleg met de HC of ik nog nodig was ging ik weer terug naar de cabine (na de noodrem weer terug gedraaid te hebben). Mocht het uit te hand lopen zou de HC mij weer oproepen.

Terug in de cabine gelijk contact opgenomen met de treindienstleider en doorgegeven dat er geen noodgeval was in de trein. Ook doorgegeven dat we weer verder zouden kunnen rijden als de treindienstleider daar toestemming voor gaf. Omdat de treindienstleider voor de zekerheid wel de incidentenbestrijding naar ons toe had gestuurd moest hij even overleggen waar die waren. Nadat duidelijk was dat alle sporen vrij waren van personen mochten we onze weg gaan vervolgen.

Na een tijdje kwam de HC nog even voorin de cabine om het incident te bespreken. Het bleek om een oude bekende te gaan die al heel veel UVB’s en PV’s op zak had. Hij heeft er voor gekozen om deze persoon niet nog een PV te geven. De meneer kon of wilde ook geen ID papieren laten zien en de HC had geen trek meer in gedoe zo laat op de avond.

Wat ons nog het meeste verbaasde is dat de meneer uiteindelijk op station Schiphol nog uit de trein gezet moest worden. Omdat hij aangaf op een tussenstation te willen komen had het logischer geweest dat hij op Bijlmer Arena eruit gegaan was. Blijkbaar had hij nu de hoop dat hij dan wel in de trein zou kunnen overnachten. Dat dat dus niet doorging vond hij niet zo leuk. Na de dreiging om de marechaussee erbij te halen koos hij eieren voor zijn geld en stapte op Schiphol alsnog de trein uit.

Samen met de HC nog even alles op een rijtje gezet van deze rit. Daarmee tot de conclusie gekomen dat onze lieve Heer rare kostgangers heeft rondlopen op deze wereld 😉

Deze keer was alles dan weer goed afgelopen en konden we de dienst met een lachbui om de gehele situatie afsluiten.

4 reacties

 1. Weer een mooie verhaal. Ik wist niet dat machinist en conducteur door de trein kunnen gaan in dit soort gevallen.
  Jammer dat er niet toch een PV is opgemaakt. Soms helpt het om uiteindelijk de juiste hulp te laten bieden aan personen met onbegrepen gedrag. Ik snap echter dat het extra werk oplevert en dat er daarom van afgezien wordt.

  1. In sommige gevallen wordt er besloten om inderdaad allebei door de trein te gaan lopen. Het is voor de HC steeds weer een afweging die ze moeten maken met wel of niet doorpakken op zo’n situatie. Aangezien deze persoon al een behoorlijke stapel bij zich had volgens de HC neem ik aan dat hij al wel bekend was bij verschillende organisaties. Wat jij zegt doen collega’s ook wel vaak, wel de PV schrijven in hoop dat ze uiteindelijk geholpen gaan worden en er beter uit gaan komen.

 2. Je hebt echt een gave van schrijven, alles leest als een boek. Ik heb jaren dagelijks met de trein gereist tussen Dordrecht en Hoofddorp ( altijd via Schiphol) maar ook wel vanaf Schiphol naar Utrecht of Amersfoort, trajecten ken ik dus goed. Ik kan op elk verhaal wel reageren, ze zijn allemaal even gaaf. Deze reactie geldt dan ook voor al je gepubliceerde gebeurtenissen. Respect hoe je een toch zeer pittige opleiding hebt afgerond en voor het enthousiasme waarmee je je job uitoefent en ook nog beschrijft in deze heerlijke verhalen
  op twitter is je enthousiasme eveneens te vinden. Heel erg gaaf Sabine en vet respect hoe je alles flikt met thuis nog 4 Kids 👍👍

  1. Dankjewel voor je mooie reactie en complimenten🙂
   Ik ben blij dat de schrijfstijl in elk geval prettig weg leest, dat is toch altijd even afwachten hoe dat uitpakt.
   Ik ga zeker nog even door met de verhalen, want er zijn er nog genoeg die opgeschreven kunnen worden😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn naam en E-Mail bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.