Afgelopen woensdag 1 maart had ik een echte dagdienst met kantoortijden. De inhoud was niet heel bijzonder en bestond uit alleen maar sprinters.

De dienst begon met de sprinter naar Utrecht CS om vervolgens met de sprinter naar Breukelen, Rhenen en weer terug naar Utrecht CS te gaan waar ik pauze had. Tot zover ging de dienst nog zonder problemen of bijzonderheden.

Ook de eerste rit na de pauze naar Almere Centrum ging ook nog zonder bijzonderheden of vertragingen.

Op Almere Centrum moest ik de trein waar ik mee was binnen gekomen weer ombouwen. Dat houd in dat ik de cabine waarin in zat bij binnenkomst uit dienst neem en afsluit. Daarna loop ik naar de andere kant van de trein en neem de cabine daar weer in dienst. Hier doe ik dan ook weer de remproeven en controleer ik of de trein zonder problemen terug kan gaan rijden.

Nadat ik dat allemaal had gedaan heb ik zoals ik wel vaker doe even een foto gemaakt van de trein. Daarna gelijk het afsluitende bericht van de dienst op de socials gezet. De dienst was tot zover zonder bijzonderheden gegaan. Ik verwachtte ook geen bijzonderheden meer op de laatste 2 ritten van de dienst. Ik hoefde alleen nog maar terug naar Utrecht CS en met dezelfde trein weer door naar Hoofddorp opstel.

Klaar voor vertrek op Almere Centrum, nog niet wetende dat er nog een aanwijzing STS ging komen.

Op het moment dat het onze vertrektijd was zag ik dat ons sein niet veilig kwam. Omdat ook de sprinter vanuit Almere Oostvaarders naar Hoofddorp iets later was vertrokken vond ik dat op dat moment nog niet zo heel raar.

Ik kon op de tablet mooi volgen waar de sprinter die voor ons uit gegaan was reed. Op het moment dat deze al voorbij Almere Muziekwijk was en wij nog steeds geen veilig sein hadden ben ik toch maar eens gaan bellen met de treindienstleider. Onze vertrektijd was toen ongeveer 1 minuut verlopen en de eventuele vertraging zou dus mimimaal zijn als we mochten vertrekken.

De treindienstleider die opnam was waarschijnlijk de pauzes van collega’s aan het opvangen. Hij nam namelijk eerst op met de treindienstleider Zuidtak, om daarna te verbeteren naar treindiestleider Schiphollijn en als laatste dan eindelijk de goede naam te noemen, namelijk treindienstleider Flevolijn. Dat gaf wel even een grappig begin aan het gesprek😉.

Nadat ik had gevraagd wat de reden was waarom wij nog niet konden vertrekken kreeg ik te horen dat hij een (onterecht)bezetspoor melding had vlak voor mijn uitrijsein. Hij vroeg daarom ook of ik daar misschien stond met de trein. Ik kon hem toen melden dat ik gewoon halverwege het perron stond en dus niet vlakbij het sein, ook gelijk gezegd dat er zowel voor als achter het sein geen andere trein stond. De treindienstleider zei toen dat hij ging proberen om het sein met ‘geel knipper’ te bedienen. Zo zouden we dan ondanks de onterecht bezetspoor melding wel kunnen vertrekken.

Ondertussen was ook de HC een beetje ongerust geworden waarom wij niet gingen vertrekken. Die heb ik na het beëindigen van het gesprek met de treindienstleider ingelicht over de situatie. Bij een sein wat bediend wordt met geel knipper krijgt de HC geen vertreklicht om het vertrekproces te starten. Daarom ook afgesproken dat ik het zou doorgeven als het sein bediend was en het vertrekproces gestart zou mogen worden.

Na een minuutje wachten kwam het sein nog steeds niet veilig en stonden we nog te wachten om te mogen vertrekken. De treindienstleider belde niet lang daarna terug met de mededeling dat hij voor het sein een onterecht bezet spoor melding had en ook in het wissel achter het sein. Met 2 van dat soort storingen kon de treindienstleider het sein niet meer bedienen, ook niet met geel knipper.

Voor mij kwam daarna voor de eerste keer sinds ik machinist ben de mededeling van de treindienstleider dat ik mij klaar moest gaan maken voor het aannemen van een aanwijzing STS ( aanwijzing stop tonend sein). Eenmaal het bericht ontvangen mijn aanwijzingen boekje erbij gepakt en ook de HC even ingelicht over de nieuwe situatie. Daarna met de treindienstleider de aanwijzing ingevuld en het gesprek beëindigd nadat alles opgeschreven was.

Een foto van een stop tonend sein, niet het sein op Almere Centrum.

Bij de aanwijzing STS moeten we als machinist niet alleen de aanwijzing invullen, maar ook de trein zo zien te krijgen dat deze het rode sein kan passeren. De beveiliging weet niet dat er een aanwijzing is en zal zonder verdere handelingen de trein met een dwangremming stil zetten bij of net voorbij het rode sein. Voor mij was het de eerste keer dat ik er mee te maken kreeg. Ik moest dus even heel hard nadenken hoe ik ook alweer moest gaan handelen😅.

Gelukkig kwam het wel snel weer boven drijven en had ik de trein zo gekregen dat hij zonder dwangremming het rode sein kon passeren. Toen ik alles klaar had om te vertrekken ook de HC ingelicht dat het vertrekproces gestart mocht gaan worden.

Ook voor de HC was het een hele aparte situatie. Zij moest namelijk bewust het rode sein negeren en het vertrekproces doen. De HC was een aspirant die net 1 dag voor haar examen zat. Voor haar was het dus een hele leerzame situatie om dit nog mee te maken met een mentor als achtervang.

Omdat wij ondertussen al behoorlijk te laat waren stonden er al een machinist met ik vermoed een aspirant te wachten op het perron. Zij moesten de intercity naar Amsterdam gaan rijden die na ons zou gaan binnenkomen en vertrekken. Toen hun zagen dat de HC ging sleutelen terwijl het sein nog rood toonde was de verbazing van hun gezicht af te lezen. Die verbazing werd alleen maar groter toen ik ook nog eens ging rijden met de trein😳.

Om iedereen een beetje gerust te stellen het aanwijzingenboekje maar even opgehouden in het voorbijrijden. Ze begrepen de hint dat ik de aanwijzing had waarna ze al lachend een duim opstaken.

Het uitvoeren van een aanwijzing STS is en blijft een heel onnatuurlijk iets. Je moet voorbij een rood sein gaan rijden waarvoor je normaal gesproken altijd wil en moet stoppen. Om er dan voorbij te gaan voelt dan ondanks de aanwijzing toch alsof je iets verkeerds aan het doen bent.

Achter het sein kwamen gelijk een paar wissels waardoor ik niet harder mocht rijden dan 10 km/uur. Het is namelijk niet zeker dat de wissels goed liggen en met deze snelheid kan je op tijd stoppen als de wissels niet goed liggen. Deze keer lagen de wissels wel in de juiste stand. Zo kon ik dus rustig door blijven rijden en na de wissels de snelheid iets verhogen. Dat zou mogen tot max 40 km/uur, alleen ik vond 20 km/uur wel mooi zat. Deze snelheid heb ik gehouden tot het volgende sein wat wel groen toonde. Toen de trein volledig voorbij het groene sein was mocht de snelheid weer omhoog naar de baanvak snelheid en was de aanwijzing afgerond.

Helaas had het hele gedoe met het rode sein wel tot gevolg dat we 10 minuten vertraging hadden opgelopen. Onderweg wel mijn best gedaan om nog vertraging in te lopen. Alleen was dat niet gelukt omdat we tot 2x toe op een andere trein moesten wachten. Die waren niet vertraagd en werden daarom voor ons uit gestuurd.

Op Utrecht CS met 10 minuten vertraging binnengekomen waarna ik zelf de trein weer moest gaan ombouwen om terug te gaan naar Hoofddorp opstel. De ombouwtijd is normaal ongeveer 7 minuten wat dus inhield dat we ook weer met vertraging gingen vertrekken. Omdat de tijd normaal al krap is ook geen tijd goed kunnen maken bij het ombouwen. We vertrokken weer met ongeveer 9 minuten vertraging vanaf Utrecht CS.

Onderweg naar Hoofddorp wel wat vertraging in kunnen halen gelukkig. De uiteindelijke vertraging op Hoofddorp was ongeveer 4 minuten, wat betekende dat de trein wel weer op tijd naar Utrecht CS terug kon gaan.

6 reacties

  1. Wel eng lijkt mij dat, door 🚦rood rijden.
    Je heb niet alles in de hand en dan ben je 😀 blij dat idd de wissels goed staan en het volgende sein op groen staat.mooi verhaal 👍 succes en fijn weekend nog.

  2. Hallo Sabine, je blijft dan in contact staan met je treindienstleider tot dat het weer volgens de juiste manier mag gaan?

    1. Nee, dat niet. Als de aanwijzing is opgeschreven is ook het gesprek met de treindienstleider klaar. Er is dan alleen nog contact om in geval van bijzonderheden of gevaar ofzo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn naam en E-Mail bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.