Aangezien ik alle intercity treinen gehad heb ga ik nu beginnen met de sprinters die nog wel eens defect gaan.

De eerste soort sprinter waar ik mee ga beginnen is de SLT, of te wel de Sprinter Light Train. Wisten jullie trouwens dat de SLT toen hij in dienst ging komen eigenlijk de Sprinter Light Electric Train moest gaan heten? Maar toen ze doorhadden dat de afkorting daarvan SLET zou gaan worden hebben ze ‘electric’ maar weg gelaten. Want wie wil er nou een trein laten rondrijden die als SLET afgekort gaat worden🤣🤣.

Een foto van een SLT op Wormerveer.

De SLT is zoals gezegd een trein die als sprinter ingezet wordt, dit is omdat de trein snel kan optrekken en afremmen. Zo kan hij ondanks de korte stukken tussen de stations toch nog redelijk snelheid maken.

Deze sprinter is wel een trein die volledig computer gestuurd is en regelmatig last heeft van ‘zwevende’ storingen. Dit zijn storingen die over het algemeen geen belemmering zijn maar wel steeds terug komen. Enkele voorbeelden zijn deurstoringen, storingen aan de schuiftreden of klimaat en omroep storingen.

Veel storingen bij de SLT zijn te verhelpen met een shutdown. Dat houd in dat de trein even helemaal spanningsloos gemaakt wordt waardoor hij zichzelf reset. Zo is de computer weer ‘schoon’ en kan de trein vaak weer zonder problemen verder rijden.

Tot nu toe heb ik nog geen hele grote storingen meegemaakt bij de SLT. Het meest bizarre wat ik bij een SLT heb meegemaakt zal hieronder kort beschrijven.

In de tijd dat ik nog aspirant was ging ik in een dienst samen met een mentor een slagje Almere Oostvaarders maken met een SLT. Het was in die periode de 50+ beurs in de Rai wat betekende dat er vooral naar station Amsterdam Rai toe veel ouderen in de trein zaten.

Op de heenweg was er nog niet veel aan de hand en ook de terugweg ging tot het vertrek bij Almere Parkwijk zonder problemen.

Vlak voor Almere Centrum kwam er ineens een aparte storing in het remcircuit. Op het moment dat we moesten gaan afremmen voor Almere Centrum kwamen we er ook achter wat die storing inhield. We konden namelijk alleen maar met een volremming remmen. Gelijk het eerste remstandje was al geworden tot een volremming.

Dat was uiteraard geen ideale manier van remmen. Om de trein nog enigszins comfortabel stil te zetten moest ik steeds remmen en weer lossen tot de trein helemaal stil stond. Een lange glijdende remming zoals normaal was niet meer mogelijk.

Aangezien ik aan het rijden was heeft de mentor op Almere Centrum gelijk het MBN gebeld en het probleem uitgelegd. Ook er extra bij gezegd dat er veel ouderen met oa ook rolators in de trein zaten.

Volgens het MBN was het probleem simpel op te lossen door 2 stotzen (schakelaars) onder de stuurtafel uit te doen en weer aan te zetten. Omdat het MBN meldde dat dit gewoon tijdens het rijden kon dook de mentor dus onder de stuurtafel. Na het openen van het luik wat daar zit zette hij de 2 stotzen uit.

Helaas bleek het dus dat het eigenlijk niet onder het rijden kon. Met het uitzetten van de stotzen ging de trein namelijk maximaal aan het remmen. Nadat we met een schok tot stilstand kwamen bood het MBN nog wel de excuses aan. Hij was even vergeten dat je met die stotzen het bedieningsscherm uitschakeld. Als dat gebeurt weet de trein niet meer dat hij een trein is. Om die reden gaat de trein dan ook maximaal remmen en kan pas weer gaan rijden als alles opgestart is.

Aangezien we toch al stilstonden de trein even rustig laten opstarten in de hoop dat de storing weg zou zijn. Vlak na het opstarten en het eerste optrekken leek het wel even zo te zijn. Helaas ging het bij de eerste remming al gelijk weer fout.

Om de trein niet te laten opheffen hebben we besloten om rustig verder te gaan rijden naar Hoofddorp. Bij elk station via de omroep de reizigers het advies gegeven te blijven zitten totdat de trein helemaal stil zou staan. Daarbij ook de uitleg gegeven dat de trein een storing had aan de remmen waardoor het remmen niet zo soepel ging als normaal.

De rit hebben we zonder ongelukken bij de passagiers kunnen afronden. Op Hoofddorp opstel is de SLT toen aan de kant gezet, want verder rijden was niet meer te doen.

2 reacties

    1. Dat de trein dat dan niet met weet komt omdat de computer zegt dat de trein een trein is. Zet je de computer uit weer de trein dus ook niet meer dat hij een trein is, want de computer zegt dat niet meer tegen hem😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn naam en E-Mail bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.