In deze blog zal ik een redelijk aparte situatie beschrijven die ik had met een SLT. De trein leek defect te zijn, maar bleek dat uiteindelijk niet te zijn.

Alweer een paar jaar geleden had ik weer eens een avonddienst. De dienst ging tot aan de laatste slag zonder problemen.

Ik had samen met een HC van standplaats Hoofddorp de pauze gehad op Leiden. Na de pauze moesten we eerst leeg met een SLT naar station Hoofddorp. Vanaf daar als sprinter naar Hoorn Kersenboogerd en weer terug naar Hoofddorp opstel. Daar zou dan voor ons beide de dienst er weer opzitten.

Op Leiden stond de SLT al leeg en afgesloten klaar om mee genomen te worden naar station Hoofddorp en verder.

Omdat de trein het eerste stukje zonder reizigers was besloot de HC om in de achterste cabine te gaan zitten om wat dingen te regelen die hij nog moest doen.

Op het traject van Leiden naar Hoofddorp zit er een brug waar geen bovenleiding zit. Zo kan deze makkelijker open voor het scheepvaart verkeer. Precies op deze brug kwam er een storing in de trein waardoor ik geen tractie meer kon geven.

Hier was ik niet gelijk van onder de indruk omdat het wel vaker gebeurd bij zo’n brug. Het werd pas apart toen de storing er in bleef ondanks pogingen om het al uitrollend op te lossen.

Toen ik al rollend station Nieuw-Vennep bereikt had kon de trein nog steeds geen tractie geven. Ik heb toen eerst maar even de treindienstleider over de situatie ingelicht. Daarbij gelijk gezegd dat ik station Hoofddorp wel zou kunnen bereiken mits ik geen rode seinen tegen zou komen.

De treindienstleider heeft toen doorgegeven dat ik een vrije rijweg had tot Hoofddorp waar ik de trein aan de perron kon zetten. Aangezien ik niet wist hoe snel we weer door zouden kunnen afgesproken met de treindienstleider dat ik hem op de hoogte zou houden. Hij ging ook het sein van ons spoor op Hoofddorp pas veilig zetten als ik hem had gebeld dat de trein weer gereed was en weg kon.

Nadat ik de treindienstleider gesproken had ook het MBN maar gaan bellen. Ik wist namelijk even niet meer wat ik zou kunnen doen om het op te lossen.

Eenmaal het MBN aan de lijn vonden hun dat het maar een aparte storing was. Ze waren hem nog niet eerder tegen gekomen. Ik weet helaas niet meer exact wat de storing was, wel dat ik daardoor geen tractie kon geven.

Om het probleem proberen op te lossen moest ik eerst de trein maar in shutdown zetten, want zo’n reset lost veel storingen wel op. Helaas werkte bij deze storing de reset niet en moest er dus verder gezocht gaan worden.

Dat betekende eerst maar eens alle stotzen (schakelaars) in de cabines controleren of er niks was uitgevallen. In de cabine waarin ik zat was alles nog netjes ingeschakeld en dus niks aan de hand. Daarna naar de andere cabine gelopen om hetzelfde daar te controleren. In die cabine bleek dus wel een stotz uitgevallen te zijn. Die kon ik weer ingeschakelen volgens het MBN en dan weer opnieuw proberen de trein op te starten aan de andere kant.

Toen ik in de achterste cabine was stelde de HC voor dat hij daar zou blijven en zou doorgeven als de stotz weer uit zou vallen. Daarvan dankbaar gebruik gemaakt, want zou bij weer uitvallen mij een loopje naar die cabine schelen.

Eenmaal weer in de voorste cabine een poging gedaan om deze gereed voor vertrek te krijgen. Helaas viel al snel de stotz in de achterste cabine weer uit waardoor ook nu geen tractie gegeven kon worden.

Op aanraden van de MBN de stotz weer laten inzetten door de HC om het nog een keer te proberen. Maar ook die poging mislukte waarna ik moest gaan proberen in de andere cabine de trein weer gereed te maken.

Nadat ik weer naar de achterste cabine gelopen was deze trein weer opgebouwd. In deze cabine was er niks aan de hand en zou ik zo weg kunnen rijden. Nu dit bekend was moest ik het toch nog maar weer bij de voorste cabine proberen.

Ook deze keer liet de HC weten dat hij wel in de achterste cabine zou blijven om de stotz te controleren of deze weer uit zou gaan vallen.

Weer terug in de voorste cabine wederom een poging gedaan om de trein gereed voor vertrek te maken, maar helaas viel ook nu weer de stotz uit en kon er geen tractie gegeven worden.

Het MBN wist nu ook niet meer wat er aan de hand kon zijn en verklaarde de trein defect in de richting van Hoorn.

Omdat de trein nog wel kon rijden vanuit de andere cabine werd dus besloten om ons naar Hoofddorp opstel te laten rijden. Daar zou de trein dan uit dienst gaan en worden nagekeken.

Zo gezegd, zo gedaan en na een nieuw treinnummer en nieuw dienstkaartje gehad te hebben kon ik de trein naar Hoofddorp opstel gaan rijden.

Daar waren we nu wel veel eerder binnen dan einde diensttijd. Omdat we verder niks meer konden doen mocht ik uiteindelijk ook iets eerder naar huis toe.

Omdat dit een hele aparte storing was heb ik een paar dagen later nog terugkoppeling gehad van het MBN. De monteur was er gelijk die nacht mee bezig gegaan om uit te zoeken wat er aan de hand geweest is. De monteur heeft de trein in de nacht meerdere keren aan beide kanten in en uit gezet. Geen enkele keer was de stotz nog uitgevallen en de trein kon aan beide kanten gewoon rijden. De trein is de volgende dagen ook gewoon weer ingezet zonder dat de storing met de storz weer terug gekomen is.

Wat er uiteindelijk aan de hand geweest is is nooit duidelijk geworden helaas.

Een SLT op Hoofddorp opstel. Niet het treinstel wat ‘defect’ geraakt was.

2 reacties

    1. Er waren door meerdere van dit soort situaties met dezelfde HC wel verdenkingen dat hij ook deze situaties zo gemanipuleerd heeft dat de trein alleen nog maar naar Hoofddorp opstel kon. Omdat er geen hard bewijs is kan het niet bewezen worden en blijft het dus officieel oorzaak onbekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn naam en E-Mail bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.