Na ook 2 situaties met een defecte SLT gehad te hebben blijft er nog 1 materieel soort over waar ik defect mee gestaan heb. Dat is de SNG. De FLIRT rij ik sinds kort ook maar daar heb ik nog geen problemen mee gehad😉

De SNG is de nieuwste sprinter die bij de NS rondrijdt. Het materieel is nog best storingsgevoelig en bevat nog wat kinderziektes hier en daar. Er wordt gelukkig nog steeds hard gewerkt om de problemen op te lossen, helaas kost dat tijd voor het allemaal opgelost is.

In de tijd dat ik het materieel nu rij heb ik er al verschillende problemen mee gehad. Meestal is het probleem snel opgelost, op 1x na dan. Die keer zal ik in deze blog verder toelichten.

Ik weet niet meer exact wanneer het geweest is, maar volgens mij ergens vorig jaar begin van het voorjaar.

Wat ik nog wel weet is dat het op een zondag was en mijn eerste ritje naar Hoorn Kersenboogerd opstel en weer terug naar Hoofddorp opstel zou gaan.

Op de heenweg was er nog niks aan de hand en kwamen we overal mooi optijd aan. Dat deden we dus ook op Hoorn Kersenboogerd opstel. Daar heb ik de trein netjes bij het juk geparkeerd. Daarna naar voren gelopen om de 2 stellen SNG weer klaar te maken om terug te gaan naar Hoofddorp opstel.

Eenmaal in de andere cabine bleek dat daar alle remproeven verlopen waren en ik die dus moest doen voor we weg zouden kunnen. Dat is vooral zondagochtend vroeg op die plek niet heel fijn. Er zijn daar namelijk bewoners die klagen over de geluidsoverlast van de treinen. Nu wil het zo zijn dat de SNG nogal een herrie maker is met het nemen van de remproeven…

Ondanks dat gegeven in mijn achterhoofd toch maar begonnen met de remproef te doen, anders konden we sowieso nooit meer weg komen. Het nemen van de remproef ging goed tot aan het doen van de dodeman test…

Als de test goed zou gaan laat je eerst de dodeman de treinleiding leeg gooien om hem vervolgens weer te laten vullen. Dit gebeurt als de dodeman weer ingedrukt wordt. In het scherm van de trein waar je de resultaten van de remproef ziet hoort er dan een vakje eerst half wit en daarna wit te worden. Zo is het duidelijk dat de test geslaagd is en het systeem dat ook geregistreerd heeft. Nu ging het eerste stukje goed, de dodeman blies af (leegde de treinleiding) en vulde de treinleiding weer bij indrukken. Helaas gaf het scherm niet meer aan dan een half wit en later zelfs rood vakje. Volgens de trein was de test dus niet goed gegaan.

Omdat ik twijfelde of ik de test echt wel goed gedaan had heb ik hem daarna nog 2x geprobeerd goed af te ronden. Helaas bleef het systeem de melding geven dat de test niet goed gegaan was. Ondertussen kwam de tijd dat de trein moest vertrekken ook al snel dichterbij. Ik heb dus eerst maar de treindienstleider gebeld en uitgelegd wat er aan de hand was. De treindienstleider vond het prettig dat ik op tijd gebeld had. Nu zou hij het sein pas veilig gaan zetten als ik hem melde dat de trein weg zou kunnen.

Na de afspraken met de treindienstleider gemaakt te hebben gelijk het MBN gaan bellen. Gelukkig had ik ze deze keer vlot aan de lijn en kon ik het probleem uitleggen.

Om er echt 100% zeker van te zijn dat het niet aan mij lag ook met het MBN aan de lijn nog 1x de dodeman test gedaan. Ook deze keer ging de test niet goed volgens het systeem terwijl alles wel naar behoren werkte.

Het was nu dus in elk geval duidelijk dat het een computer storing was en het niet aan de dodeman zelf lag. Die functioneerde gewoon naar behoren. De eerste oplossing die ik met het MBN ging proberen was een shutdown doen van de trein. Aangezien dit heel veel storingen oplost hadden we de hoop dat dit ook deze keer zo zou zijn. Na de shutdown weer een dodeman test gedaan die wederom niet slaagde.

Helaas hielp een shutdown dus niet deze keer en moest er een andere oplossing gevonden gaan worden. De eerste poging voor een oplossing werd een stotz in een kast vlakbij het toilet even 10 seconden uitzetten en weer aanzetten. Om te controleren of het nu wel werkte weer een dodeman test gedaan die ook deze keer weer niet goed geregistreerd werd.

Omdat de oplossingen nu wel een beetje op begonnen te raken moest ik als laaste poging de trein splitsen. Na het splitsen moest ik in beide cabines waar gesplitst was weer de remproef nemen. In de voorste cabine van het achterste stel waren geen problemen en ging de remproef vlekkeloos, daar zat het probleem dus niet. In de achterste cabine van het voorste stel ging de remproef goed tot aan de dodeman. Ook in de achterste cabine bleek het systeem geen goede dodeman test te registreren. Toen was het duidelijk dat het probleem echt in het voorste stel zat en het achterste stel niet de problemen veroorzaakte. Soms gebeurt dat nog wel eens dat er foute communicatie via de koppeling gaat wat problemen veroorzaakt. Dat was deze keer dus uitgesloten.

Nadat duidelijk was dat het probleem alleen in het voorste stel zat kon ik de treinen weer combineren. Na het combineren in de voorste cabine nog 1 poging gedaan om te kijken of het ook nu nog niet werkte. Het bleek al snel dat dat dus het geval was. Hierna waren echt alle mogelijke oplossingen op en werd de trein dus definitief defect verklaard.

Het MBN zou contact op gaan nemen met de medewerker die over het rangeren op Hoorn ging. Die moest gaan zorgen dat er een andere trein onze kant op ging komen om ons weg te halen. Nadat ik dat gehoord had heb ik ook de treindienstleider weer opgebeld met het slechte nieuws dat de trein niet meer kon gaan rijden.

Onze trein was ondertussen allang opgeheven maar nu kon hij de rest van de treinen zo gaan plannen dat er zo min mogelijk overlast zou zijn voor de reizigers.

Dat je op een zondag beter niet al om 7 uur op Hoorn Kersenboogerd opstel stuk kan staan kregen mijn HC en ik ook al snel door. Ik werd namelijk al snel gebeld door de medewerker rangeren van Hoorn. Hij vertelde mij dat de eerste rangeermachinist pas om 9 uur in dienst zou zijn. De stellen waarmee mijn treinstellen gecombineerd konden gaan worden stonden op een spoor waar niet elke machinist mag komen. De kans dat er voor die tijd nog een machinist zou komen die de stellen naar ons toe zou kunnen brengen was helaas heel klein. We moesten er dus rekening mee houden dat we pas rond half 10 daar weg gehaald konden worden…

Gelukkig had ik een HC bij mij die de lol van de situatie wel inzag. Omdat we voorlopig toch weinig anders konden doen hebben we de 2 uren maar besteed met praten over van alles en nog wat.

Rond 9 uur kreeg ik weer een telefoontje van de medewerker rangeren. Hij vertelde dat de rangeermachinist in dienst gemeld was. Nu moest er nog een treinnummer en vertrek/aankomst tijd bij Prorail aangevraagd gaan worden. Hij ging mij weer bellen als de aankomsttijd duidelijk was zodat alles klaar zou staan om te combineren bij aankomst.

Na ongeveer een kwartier kreeg ik weer een telefoontje dat de trein half tien bij ons kon zijn. Als er nog iets moest gebeuren voor het combineren kon ik dat nog even gaan regelen. Gelukkig had ik al van het MBN begrepen dat de trein zonder extra handelingen gecombineerd mocht gaan worden.

Rond half tien kwam dan eindelijk onze redder het spoor op gereden. Nadat ik de machinist het combineer teken gegeven had heeft hij de trein gecombineerd. Toen de trein weer gereed gemaakt was konden we gelukkig vrij snel gaan rijden richting Hoorn.

Omdat nu duidelijk was hoe de rest van mijn dienst ingevuld kon gaan worden kreeg ik eerst pauze. Na de pauze hoefde ik alleen nog maar de laatste trein van mijn dienst terug naar Hoofddorp opstel te rijden.

Een random SNG op het opstel spoor waar ik meer dan 2,5 uur defect gestaan heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn naam en E-Mail bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.