Dit zal waarschijnlijk voor even de laatste blog zijn over defecte treinen. Alle bijzondere en leuke situaties uit het verleden heb ik nu wel beschreven. Als zich weer defecte treinen aandienen zal ik hier uiteraard weer wat over schrijven.

In deze blog omschrijf ik 2 afzonderlijke situaties met een SNG die defect raakte. Beide situaties waren wel redelijk snel opgelost en zorgde voor niet al teveel vertraging.

vaste remmen

De eerste situatie deed zich alweer even geleden voor. Het was op het traject tussen Leiden en Haarlem met 1 stel SNG.

Ik was zonder problemen en met een verse remproef vertrokken vanaf Leiden. Bij Voorhout had ik de geplande stop gemaakt en ging weer vertrekken richting Hillegom.

Net na het vertrek vanaf Voorhout merkte ik al dat de trein niet helemaal lekker opgang wilde komen. Er was op dat moment nog geen storing zichtbaar dus waarom het was wist ik nog niet. Al vrij snel werd gelukkig duidelijk wat het probleem was.

Op het beeldscherm in de trein waar de storingen zichtbaar zijn kwam de storing dat er 1 of meerdere remmen niet los wilde komen. Dat verklaarde ook waarom het snelheid maken niet ging zoals normaal.

Het enige wat ik nog kon doen was de trein stilzetten. Daarbij kon ik helaas niet meer voorkomen dat de trein net aan in de detectie zone van een overweg stil kwam te staan.

Omdat ik niet wist hoelang ik stil zou blijven staan gelijk de treindienstleider op de hoogte gebracht. Die zou de tegemoet komende treinen een aanwijzing overweg gaan geven als de overweg in storing zou vallen.

Als een overweg namelijk meer dan 5 minuten (dacht ik) dicht ligt geeft hij een signaal naar de treindienstleider dat hij niet goed functioneert. Afhankelijk van de situatie kan de treindienstleider er dan voor kiezen om al het treinverkeer te staken of om een aanwijzing overweg af te gaan geven.

Na de treindienstleider ingelicht te hebben gelijk contact opgenomen met het MBN om het probleem op te lossen. De eerste oplossingen die ze gaven was het paar keer doen van snelremming en eventueel een nieuwe remproef. Helaas gaf dat geen resultaat en bleef de storing erin zitten. Daarna besloten om een shutdown te gaan doen om te kijken of dat resultaat zou geven.

Gelukkig leek het probleem toen opgelost te zijn. Na nog even een remproef gedaan te hebben als extra controle was de trein weer klaar om te vertrekken.

Ondertussen waren we alweer 10 minuten verder en lag de overweg ook al even in storing.

Nadat de storing opgelost was gelijk weer contact opgenomen met de treindienstleider. Die was blij dat de storing opgelost was en wij weer verder konden. Omdat ook mijn trein over de gestoorde overweg moest kreeg ik een aanwijzing overweg van de treindienstleider.

Een aanwijzing overweg houdt in dat de trein niet harder mag rijden dan 10 km/uur bij de overweg. Er moet meerdere keren een attentiesein met de tyfoon gegeven worden en de trein moet stoppen als de veiligheid van het wegverkeer in gevaar komt. De snelheid mag weer verhoogd worden als de eerste as van de trein over de overweg is, dan is de overweg ‘afgedekt’ en kan er niet veel meer fout gaan.

Na ook de aanwijzing overweg gedaan te hebben kon ik de rest van de rit zonder problemen afmaken tot aan Haarlem.

Een SNG op station Leiden, niet de SNG die later defect ging.

defecte dodeman

De 2e situatie was volgens mij vorig jaar ergens. Het was in een dienst waarin ik in 3x op Almere Oostvaarders zou komen. Deze keer had ik 2 stellen SNG bij mij.

De eerste keer dat ik naar Almere Oostvaarders ging rijden ging de heenweg zonder problemen. Ook het omrijden via het omrijspoor, remproef nemen en weer terug rijden naar het station ging zonder problemen.

Alleen al heel snel na het vertrek vanaf Almere Oostvaarders ging het fout en stonden we weer stil. We stonden alleen wel op een heel beroerde plaats stil, want we stonden precies in de wissels naar de hoofdrijbaan.

De reden dat we stilstonden was een dodeman die niet meer werkte. De dodeman was gaan afblazen maar wat ik ook deed, hij wilde niet meer ontgrendelen om de treinleiding weer te gaan vullen. Ook het akoestische signaal van de dodeman bleef constant aan wat behoorlijk irritant was.

Ik heb toen eerst de HC via de portofoon laten weten wat er aan de hand was en hij zou de reizigers gaan informeren. Ik ben toen eerst de treindienstleider gaan inlichten zodat hij ook op de hoogte was van de reden waarom wij niet verder reden.

Daarna het MBN gebeld en uitgelegd wat het probleem was en wat ik zelf al geprobeerd had om het op te lossen. Van het MBN nog wat dingen moeten proberen maar ook dat gaf geen resultaat.

De enige oplossing was toen nog om de dodeman met een schakelaar te overbruggen. Zo was deze uitgeschakeld en had deze geen invloed meer op het rijden.

Aangezien er nu ook niks meer was wat zou ingrijpen als ik onwel zou worden moest de HC bij mij voorin komen zitten. Alleen hadden we 2 stellen bij ons en zat de HC in het achterste stel van de trein. We stonden helaas met het voorste stel volledig en het achterste stel gedeeltelijk voorbij het perron dus de HC kon niet via het perron naar het voorste stel komen. Om ervoor te zorgen dat de HC veilig buiten de trein om zou kunnen lopen heb ik de treindienstleider weer opgebeld en het probleem uitgelegd.

De treindienstleider liet toen weten dat hij vanaf dat moment tot aan het moment dat ik weer zou bellen geen treinen zou laten rijden bij Almere Oostvaarders. Zo zou de HC veilig naar voren kunnen lopen. Ik heb daarna gelijk de HC laten weten dat er geen treinverkeer meer reed. Zo kon hij veilig vanaf het achterste naar het voorste stel gaan lopen. Afgesproken dat als hij zich weer in de trein melde ik dat ook aan de treindienstleider door zou gaan geven. Zo kon het treinverkeer snel weer verder over de nog vrije sporen.

Gelukkig duurde het overstappen vanaf het achterste naar het voorste stel maar heel kort. Het treinverkeer heeft er eigenlijk geen last van gehad, maar ‘better save, than sorry’ zeggen we dan maar.

Nadat de HC bij mij voorin de cabine was heb ik hem kort uitgelegd wat de bedoeling was. Omdat hij nu de taak van de dodeman ging overnemen moest hij wel weten hoe hij de trein zsm tot stilstand kon laten komen.

Na de uitleg de treindienstleider weer opgebeld en doorgegeven dat we onze weg weer konden gaan vervolgen. Hij was blij dat er weer 2 sporen vrij zouden komen en we mochten gelijk gaan vertrekken van hem.

Met een vertraging van ongeveer 10 minuten onze weg uiteindelijk weer vervolgd. De vertraging was na Weesp alweer volledig ingelopen. Normaal staat de trein daar bijna 10 minuten te wachten, nu konden we met een korte stop gelijk weer door.

Het voorste stel moest op Hoofddorp opstel wel gelijk uit de dienst gehaald worden. Daardoor reed de trein rest van de dag met minder materieel rond dan de bedoeling was, want een ander stel als vervanger was niet aanwezig op Hoofddorp opstel.

Een SNG op Almere Oostvaarders, volgens mij niet degene die later defect zou gaan.

Eén reactie

  1. Mooi en goed opgelost in korte tijd en bijna geen vertraging. 10 minuten vertraging komt weleens vaker voor, maar je kunt niet altijd wat aandoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn naam en E-Mail bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.