De gebeurtenis die ik in deze blog zal beschrijven is alweer even geleden, namelijk uit november 2019.

Het was een doordeweekse dag in November en ik was net een paar dagen vrij geweest. Ik mocht die dag weer gaan beginnen aan een vroege avonddienst.

De inhoud was die dienst niet zo bijzonder omdat het een zogenaamde BLM dienst was. Dat betekend dat er alleen trajecten in zitten die je al gelijk na je examen mag gaan rijden. De trajecten zijn alleen dicht rondom de standplaats en niet zo lang.

De dienst begon met een vrij standaard ritje naar Almere Oostvaarders en weer terug naar Hoofddorp opstel. Vanaf Hoofddorp opstel ging de volgende rit naar Amsterdam centraal waar ik mijn pauze had. Na de pauze mocht ik weer terug naar Hoofddorp opstel en nog een keer heen en weer naar Almere Oostvaarders.

Tot aan de pauze ging alles zonder problemen en leek het nog een standaard iet wat saaie dienst te gaan worden. Dat je dat niet te vroeg moet gaan denken bleek wel weer na de pauze.

Klaar voor vertrek vanaf Amsterdam Centraal naar Hoofddorp (opstel).

Na de pauze stond ik met sprinter weer mooi op tijd klaar op Amsterdam Centraal om te gaan vertrekken naar Hoofddorp opstel. Nadat we zonder vertraging waren vertrokken zou onze eerst volgende stop Amsterdam Sloterdijk zijn.

Tijdens het minderen van de snelheid bij het naderen van het perron zag iets wat niet klopte. Op de kop van het perron leek een persoon te lopen. Omdat het donker was kon ik het niet goed zien en dus remde ik voor de zekerheid even wat harder dan normaal. Op het moment dat ik vlak voor het perron was zag ik dat het inderdaad een persoon was. De persoon bevond zich op dat moment al op een trappetje op de kop van het perron. Dit trappetje geeft toegang tot het spoor en is niet bedoeld om zomaar te gebruiken. Wat die persoon deed was dus niet de bedoeling.

Op het moment dat ik vlak voor de persoon was stapte deze van de onderste trede van het trappetje af. Ik heb op dat moment gelijk een snelremming ingezet om zo snel mogelijk tot stilstand te kunnen komen. Ik kwam door de lage snelheid gelukkig al snel tot stilstand. Alleen de cabine stond langs het perron, de rest van de trein nog buiten het perron.

Door het slechte zicht vanuit de cabine wist ik op dat moment niet of ik de persoon geraakt had. Het eerste wat ik deed na het tot stilstand komen is de cabinedeur open trekken. Ik wilde eerst zien of ik de persoon nog ergens zag. Al snel zag ik dat deze gelukkig niet onder de trein terecht gekomen was maar er nog naast liep. Ik heb toen eerst mijn HC via de portofoon laten weten wat er aan de hand was. Omdat de Hc in de achterste cabine zat gelijk erbij gezegd dat de persoon zijn kant op liep aan de buitenkant van de trein.

Terwijl de HC de cabine uitging om de persoon op te vangen heb ik een alarmoproep naar de treindienstleider gedaan. Daarin gezegd waar ik stond en wat er aan de hand was. Tijdens de alarmoproep kon ik vanuit de cabinedeur goed in de gaten houden waar de persoon en ondertussen de HC zich bevonden. Dit ook telkens doorgegeven aan de treindienstleider zodat die zo precies mogelijk wist wat er op welke plek gebeurde.

Na een korte achtervolging door het spoor richting Amsterdam Centraal had de HC de persoon achterhaald en gestopt. Er was een korte discussie nodig maar de HC kreeg het voor elkaar dat de persoon voor hem uit richting het perron van Amsterdam Sloterdijk ging lopen. Via hetzelfde trappetje waar de persoon vanaf gekomen was kwamen de persoon en de HC weer het perron op.

Ik ben zelf toen ook naar de Hc gelopen om te vragen hoe het met hem ging en wat hem het beste leek om te gaan doen. Met de Hc ging het gelukkig na omstandigheden goed. Hij vertelde dat de persoon nogal dronken en lichtelijk verward was. Het beste zou zijn als de persoon in elk geval van het perron af zou gaan. Als deze persoon op het perron zou blijven was de kans groot dat hij opnieuw het spoor in zou lopen.

De politie was al opgeroepen om naar het station te komen en de persoon van ons over te nemen. Helaas duurde dat door omstandigheden die avond wat langer als normaal. Gelukkig kwam een service medewerker met een voor op dat moment even de beste oplossing. Omdat de persoon verder wel rustig leek en goed wilde meewerken zou hij de persoon van ons overnemen. De service medewerker is toen met de persoon van het perron af gegaan en met de persoon naar beneden gaan lopen. De HC en service medewerker hadden nog wel een afspraak gemaakt voor hij de persoon mee nam. Mocht de persoon wel agressief of vervelend worden moest hij hem desnoods maar laten gaan voor de politie er was. Het risico op verwondingen was deze situatie totaal niet waard namelijk.

Nadat wij zeker wisten dat de persoon veilig achter de poortjes was zijn de HC en ik weer naar de trein gaan lopen. Omdat de trein niet langs het perron stond konden de passagiers nog niet de trein uit. Door de hectiek van het hele gebeuren was er nog niet omgeroepen wat er aan de hand was. Dit was dus het eerste wat de HC ging doen toen we weer in de trein waren.

Na de omroep heb ik contact opgenomen met de treindienstleider en doorgegeven hoe de situatie voor dat moment afgehandeld was. De treindienstleider was blij met de tijdelijke oplossing van de service medewerker, zo hoefden wij niet nog langer te wachten op de politie. Omdat ik nog niet langs het perron stond met de trein ook gelijk toestemming gekregen om verder langs het perron te gaan rijden. Eenmaal langs het perron konden de reizigers die eruit moesten de trein verlaten en de nieuwe reizigers weer instappen.

Terwijl ik langs het perron stond werd ik nog even door de wachtdienst gebeld om te vragen hoe het ging. Ik was in eerste instantie wel geschrokken maar nadat alles opgelost was wel weer in staat om verder te rijden. In overleg met de wachtdienst besloten om in elk geval naar Hoofddorp opstel door te rijden. Daar zou ook de wachtdienst heengaan om even het verhaal aan te doen en de gegevens op papier te zetten. Door de vertraging zou ik de laatste rit van de dienst niet meer kunnen doen. Die werd dus ook uit mijn dienstkaartje gehaald. Na de opvang van de wachtdienst zat de dienst er dus op en kon ik naar huis.

4 reacties

    1. schrikken was het wel ja. Vooral omdat je niet weet wat ze echt van plan zijn.
      Daar kom je vaak pas achter als het ergste gedeelte van zo’n incident erop zit.

    1. Daar zijn we niet echt heel duidelijk achter gekomen. De HC dacht begrepen te hebben dat hij opzoek wilde naar een slaapplaats voor de nacht. Door een taalbarriere is dat alleen niet helemaal zeker of dat echt zo was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn naam en E-Mail bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.