Niet de defecte trein, maar wel eenzelfde trein op hetzelfde perron van Eindhoven Centraal klaar om naar Venlo te gaan.

Dit is een korte blog over een dienst die ik vorige week had. In deze dienst had ik wat ritten rondom Eindhoven centraal. Als afsluiting van de dienst zou ik nog naar Venlo gaan en weer terug naar Hoofddorp opstel een half uur later.

Ik had net mijn pauze gehad op Eindhoven centraal en was weer mooi op tijd naar het perron gelopen waar de intercity naar Venlo moest binnenkomen. De intercity kwam op de juiste tijd binnen gereden en de machinist had na het stilzetten de deuren ontgrendeld.

Helaas bleek toen dat van de voorste bak in de rijrichting van de trein beide deuren niet geopend konden worden. Omdat de afstappende machinist en aspirant nog in de cabine waren hebben hun nog kort geprobeerd het probleem op te lossen. Helaas gaf dit geen oplossing voor het probleem. Omdat voor hun de overstap naar de volgende trein niet zo lang was heb ik de afhandeling van hun overgenomen.

Aangezien er nog passagiers stonden te wachten om uit te stappen deze eerst het probleem uitgelegd. Gelijk erbij gezegd dat ze 2 deuren verder naar achteren moesten lopen om te uitstappen. Daar werkten de deuren gelukkig wel naar behoren.

Omdat ik zelf ook geen idee had hoe dit kon gebeuren en hoe dit op te lossen was eerst maar gaan bellen naar het MBN. Het MBN had ik snel aan de lijn en kon het probleem uitleggen. Helaas gaf de trein geen foutcodes door wat de storing wel apart maakte. Ook was er in het diagnose systeem te zien dat de deuren gewoon ontgrendeld waren. Het enige wat dus niet werkte was het werkelijk openen van de deuren, wat wel handig is als dat ook kan😉

Het MBN had ook niet echt een idee wat het probleem kon zijn. Er was voor dit probleem ook geen standaard afhandeling aanwezig. Om toch wat te proberen moest ik wat schakelaars uitschakelen in de cabine. Na een minuutje moesten ze weer ingezet worden in de hoop dat het effect gehad had. Omdat de HC ondertussen ook voorin bij de cabine was kon hij even controleren of de deuren weer open gingen. Helaas had het geen effect gehad en bleven de deuren nog net zo dicht als even daarvoor.

Als laatste mogelijkheid moest ik nog wat schakelaars uitzetten op een paneel wat vlakbij 1 van de deuren zat. Ook die moesten na een minuutje weer ingeschakeld worden in de hoop dat de deuren nu wel weer open gingen. Ook deze keer was het geen positief resultaat en bleven de deuren nog steeds dicht zonder geopend te kunnen worden.

Aangezien de deuren beide in dezelfde bak van de trein waren kon de trein niet verder rijden met reizigers. Als er namelijk wat zou gebeuren onderweg zouden de reizigers in die bak via die zijde de trein niet kunnen verlaten. De HC had al besloten om de trein niet mee te willen nemen met dit probleem. Gelukkig zijn de regels in dit soort situaties vrij duidelijk. De veiligheid kon niet meer gegarandeerd worden en dus werd de trein opgeheven.

Ik had tot op dat moment nog geen contact gehad met de treindienstleider. Onze trein zou namelijk flink vertraagd weg gaan door goederentreinen die eerst richting Venlo mochten. Op het moment dat was besloten om de trein op te heffen kregen we pas sein veilig om te vertrekken. Ik kon toen gelijk de treindienstleider opbellen om door te geven dat de trein was opgeheven. Die kon zodoende het sein weer op rood zetten zodat de andere treinen geen last van ons zouden hebben.

Na het opheffen moesten de passagiers de trein verlaten. De meeste waren daar niet blij mee, maar begrepen de reden wel. De trein werd op een later moment naar het rangeerterrein gereden door een andere machinst.

Ik mocht de trein een half uur later gaan passagieren naar Venlo. Vanaf Venlo kon ik dan mijn ‘eigen’ trein weer naar Hoofddorp opstel rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn naam en E-Mail bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.